Τι είναι το Google Authorship και πως θα το ενεργοποιήσετε

Τι είναι το Google Authorship και πως θα ενεργοποιήσετε το δικό σας
Image: Flickr, Ravages

Το Google Authorship έχει αναπτυχθεί εδώ και κάποια χρόνια από την Google αλλά τώρα τελευταία έχει αρχίσει να φαίνεται ο πολύ σημαντικός ρόλος του για τους χρήστες.

Αλλά τι είναι το Google Authorship?

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε τι είναι, ποια τα πλεονεκτήματα του και πως να το χρησιμοποιήσετε.

 

Ορισμός του Google Authorship

To Google Authorship είναι ένας τρόπος για τους συγγραφείς περιεχομένου να συνδέσουν τα προφίλ τους στo Google με το online περιεχόμενο τους εξασφαλίζοντας την ιδιοκτησία του περιεχομένου αυτού.

Φαίνεται όταν ψάχνουμε περιεχόμενο στην μηχανή αναζήτησης και μας εμφανίζει τη φωτογραφία του συγγραφέα (η οποία είναι, η φωτογραφία του λογαριασμού στο Google+), το πλήρες όνομα του και τους κύκλους στους οποίους ανήκει στο Google+ πράγμα το οποίο λέγεται rich snippet.

Αποτέλεσμα αναζήτησης με Google Authorship

 

Google Authorship και SEO

Δημιουργήθηκε με σκοπό να συνδέσει τους χρήστες με το περιεχόμενο τους και βοηθήσει τις μηχανές αναζήτησης να βρουν περισσότερο υλικό από τους ίδιους χρήστες.

Αν και θεωρητικά δεν επηρεάζει άμεσα την κατάταξη στα αποτελέσματα του Google, έμμεσα βοηθά στο SEO.

  • Η Google έχει περισσότερα στοιχεία για το website και το περιεχόμενό σας
  • Αυξάνεται το click-through καθώς τα αποτελέσματα αναζήτησης στα οποία εμφανίζεται η φωτογραφία του αρθρογράφου είναι πιο ελκυστικά και τραβάνε το βλέμμα του χρήστη
  • Αυξάνεται το click-through γιατί τα αποτελέσματα αυτά φαίνονται πιο αξιόπιστα
  • Από τη στιγμή που αυξάνεται το click-through, αυξάνεται η επισκεψιμότητα στη σελίδα σας, οπότε μπορεί να αυξηθεί και το social sharing και τελικά θα βελτιώνεται και η κατάταξη

 

Βήματα για να φτιάξετε το Google Authorship σας

Πριν πάρουμε με τη σειρά τα βήματα, να σημειώσουμε τα 3 βήματα που είναι απαραίτητα για να ξεκινήσετε:

α) Να έχετε λογαριασμό στο Google+
β) να βάζετε τη φράση by και το όνομα σας (byline) σε κάθε σελίδα του περιεχομένου σας
γ) να είστε σίγουροι ότι το όνομα στο byline είναι ίδιο με το όνομα σας στον λογαριασμό σας στο Google+

1. Δημιουργία Λογαριασμού στο Google+

Πρώτα ξεκινάμε με το να φτιάξουμε λογαριασμό στο Google+. Συμπληρώνουμε τα απαραίτητα πεδία και βάζουμε μια φωτογραφία η οποία θα είναι αυτή που θα φαίνεται στις μηχανές αναζήτησης δίπλα στο περιεχόμενο σας.

Αν έχετε κάποιο email της Google θα φτιαχτεί αυτόματα λογαριασμός στο Google+ οπότε εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες.

Δημιουργία προφίλ Google+

2. Στήσιμο της στήλης “Συνεργάτης Σε” στο Google+

Συμπληρώνετε τα site και τα blog με τα οποία συνεργάζεστε ή σας ανήκουν και στα οποία γράφετε περιεχόμενο. Το Link που θα βάλετε μπορεί να είναι η κυρίως σελίδα του site αν και καλύτερο θα είναι, να βάλετε τη σελίδα σας στο site που αναφέρει το βιογραφικό σας και κάποια post που έχετε κάνει.

googleplus contributor

3. Χρησιμοποίηση του rel=author tag

Εδώ το νόημα είναι ότι το rel=author tag συνδέει το προφίλ του συγγραφέα στο Google+ με τα περιεχόμενα σε ένα site ή σε ένα blog. Το προσθέτετε στο head section της σελίδας σας.

<link rel=”author” href=”https://plus.google.com/u/0/+PavlosLinos/“/>

4. Authorship μέσω Verified email

Υπάρχει η περίπτωση να μην μπορείτε να προσθέσετε το rel=author tag ή και να σας φαίνεται δύσκολο. Τότε μπορείτε να προχωρήσετε στη λύση του verified email.

Η Google μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό διευκολύνοντας την όλη διαδικασία μπαίνοντας εδώ https://plus.google.com/authorship. Υπάρχει όμως η προϋπόθεση του να έχετε ένα email από το site ή το blog στο οποίο θέλετε να κάνετε χρήση του authorship.

5. Αuthorship μέσω της σύνδεσης στον Λογαριασμό σας στο Google+

H Google ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό τη διασύνδεση της εισόδου στο Google+ με το Google Authorship. Αυτό στην πράξη αποδεικνύεται ο πιο εύκολος τρόπος γιατί μπορείtε να συνδεθείτε στο wordpress με τον λογαριασμό στο Googe και να γίνει αυτόματη διασύνδεση του περιεχομένου σας με τον λογαριασμό σας.

Αυτό ισχύει ήδη για το wordpress και το typepad και σύντομα θα ισχύσει και για άλλες πλατφόρμες!

 

Έλεγχος του Google Authorship

Αφού τελειώσετε με όλα τα βήματα μπορείτε να ελέγξετε κατά πόσο κάνατε σωστά το Google Authorship σας.

Μπορείτε να μπείτε εδώ http://www.google.com/webmasters/tools/richsnippets και να δείτε αν έχει γίνει σωστά ή όχι. Αν υπάρχει λάθος, η Google σας βοηθάει δίνοντας σας λύσεις ώστε να διορθώσετε τα τυχόν προβλήματα.

Έλεγχος rich snippet και Google Authorship

Τελικά μπορούμε να πούμε ότι το Google Authorship είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο στα χέρια σας για να αυξήσετε τη φήμη σας και να σας βοηθήσει να επιπλεύσετε στην ατέλειωτη θάλασσα υλικού στο διαδίκτυο.


Διπλασιάστε τις επισκέψεις με τα δωρεάν 10 SEO Tips κατευθείαν στον inbox σας

Leave a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>