Τι είναι τα links για τις μηχανές αναζήτησης;

Οι μηχανές αναζήτησης βασίζονται στα links για να σκανάρουν το web και να ανακαλύψουν πως σχετίζονται οι σελίδες μεταξύ τους. Τα link όχι μόνο οδηγούν τις μηχανές από website σε website αλλά η ανάλυσή τους παίζει μεγάλο ρόλο στην κατάταξη των αποτελεσμάτων.

Μπορεί να μη γνωρίζουμε τον ακριβή τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο αλγόριθμος της Google, ξέρουμε όμως ότι τα links προς μία σελίδα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την κατάταξή της και η ποιότητά τους έχει μεγάλη σημασία.

Μία σωστή στρατηγική Link Building, ως μέρος μιας γενικότερης SEO στρατηγικής, θα ανακαλύψει τις σωστές ευκαιρίες, θα χτίσει ένα δίκτυο από links στη σωστή συχνότητα (μια ξαφνική αύξηση στον αριθμό των links προς ένα website, θα χτυπήσει καμπανάκι στη Google και ίσως υπάρξουν και συνέπειες…) και πάνω από όλα θα φροντίσει για τη δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου που να θέλει ο κόσμος να μοιραστεί.

Τι σημαίνει ποιότητα στα links;

Όλα τα link δεν είναι τα ίδια. Κάποια έχουν μεγάλη σημασία, κάποια μικρότερη και κάποια καθόλου. Κάποια ίσως να έχουν και αρνητικά αποτελέσματα. Μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ενός link, είναι:

Η δημοτικότητα της σελίδας

Όσο πιο δημοφιλές, σημαντικό και ποιοτικό είναι ένα website, τόσο πιο πολύ μετράνε και τα links που έρχονται από αυτή τη σελίδα. Ένα καλό παράδειγμα είναι η Wikipedia. Με χιλιάδες link προς αυτήν, το Google και οι άλλες μηχανές καταλαβαίνουν ότι μάλλον πρόκειται για ένα δημοφιλές και αξιόπιστο website. Οπότε και θα ανεβάσουν τις σελίδες της στα αποτελέσματα, αλλά και θα μετρήσει περισσότερο ένα link από τη Wikipedia προς τη σελίδα σας.

Η σχετικότητα της σελίδας

Το θέμα και αντικείμενο του website που έχει link προς τη σελίδα σας επηρεάζει τη σημαντικότητα του link. Αν για παράδειγμα έχετε ένα website το οποίο πουλάει κρασιά, το να αποκτήσετε links από την ιστοσελίδα “Πάθος για την Οινολογία” έχει μεγαλύτερη σημασία από το να αποκτήσετε link από ένα website που ασχολείται με το windsurfing.